# Lesson Plan of Multiplication/Divsion

LESSON PLANNING OF SOLVE REAL LIFE PROBLEMS INVOLVING MULTIPLICATION & DIVISION

Subject Mathematics

Students` Learning Outcomes

• Solve real life problems involving multiplication and division

Information for Teachers

• Have the information of multiplicand, multiplier and product.
• Multiplicand: Number to whom we want to multiply.
• Multiplier: with which we multiply the number.

• Product: result of multiplicand and multiplier, e.g.

• For multiplication, multiply unit first then tens.

• Have the understanding of a story and change this story into a mathematical statement.
• For division divide tens first then units.
• While teaching this lesson, the teacher should also consult with textbook at all steps where and when applicable.

Material / Resources

Writing board, chalk / marker, duster, match sticks, rubber band, stones etc. fake currency notes (4 sets) of different values, flash cards

Introduction

Activity 1

Activity 2

• Divide the class in four groups.
• Provide each group with 24 stones / match sticks.

• Ask them to arrange in different groups as many you can and write arrangement.
• Check their work.

Development

Activity 1

• Tell the story to the students;

• Ask the students to read the story carefully and ask the following question to convert the story into mathematical statement and solve it.
• How many packets of biscuits did Ali buy? (Expected answer would be as; 4 packets)
• What is the price of one packet? (Expected answer would be as; Rs.25)
• What we have to find? (Expected answer would be as; cost of 4 packets)
• How will you find total cost? (Expected answer would be as; y adding ‘25’ four times)
• Ask one student to solve on the board.

• Help the students to convert / solve 4 packets of Rs. 25 or 4 groups of Rs. 25 or 4 x Rs. 25. We can solve it as first multiply units.
• Now solve with the help of students (e.g. 4 x 5 = 5 x 4 = 20) 100
• Rs. 20 = 2 groups of tens so write 0 in unit`s place and 2 tens in ten`s column.
• Then multiply tens i.e. 4 x 2 = 8 then add 2 tens into 8 tens, we get 10 tens.
• Total spent = Rs. 100

Activity 2

• Divide the class into ‘4’ groups.
• Tell them a story and ask them to listen, understand and solve with stones by making groups.
• There are ‘40’ students in a class. The teacher wants to perform an activity. Teacher asks one of the students (Zara / Ahmed) to arrange them in 5 groups, how many groups will be there?
• Facilitate them to solve the problem.
• Ask one of the students to present this work on the bard, if students are unable to solve it, solve with their help.
• Number of groups = 8

Sum up / Conclusion

• Multiplication is the inverse process of division (e.g. 8 / 4 = 2 is written as 2 x 4= 8)

• Multiplication is the shortest way to show repeated addition.

• Division is the shortest way to show repeated subtraction.

Assessment

0

• Ask the students to solve the questions given in their textbook